Hober – festglada halvlingar

Det sorglösa småfolket är kanske den mest sympatiska samling karaktärer i det enorma Midgård som Tolkien skapade i sina många litterära verk, varav det mest kända är Ringen-trilogin. Hoberna uppskattar mat, musik och tobak, men inte äventyr. De vill gärna höra historier om drakar, alver, orcher och krig, men absolut inte delta själva. De vill röka sina pipor och påta i sina trädgårdar medan världen har sin gilla gång runt omkring dem. Hoberna utgör, trots sin timida natur, en enormt viktig aktör i Tolkiens universum i form av ringbärare. Denna vackra historia om den lilla individens makt och styrka är central i både Ringen-trilogin och The Hobbit. Den illustrerar hur den lille hoben, utan varken muskler eller arméer korsar världen, dräper monster och slutligen besegrar den ultimata ondskan. Denna kraft finns inneboende i alla, oavsett hur små. Även om vissa behöver – för att citera Gandalf: “En liten knuff ut genom dörren”.

En av världens mest spridda historier

Sagan om Ringen-trilogin är en av världens mest lästa bokserier. Den är översatt till 39 språk, och filmatiseringen belönades med 17 Oscars. Den enorma succé som filmatiseringen åtnjöt har gjort att Warner Bros och Amazon nu vill göra TV-serie av den berömda sagan. Förvisso är Peter Jacksons filmer relativt trogna böckerna, men det finns ändå en hel del historier kvar att utforska, vilket gör idén med TV-serie mycket spännande. Att utförligt berätta om hoberna är en möjlighet. Till exempel kriget i Fylke som valdes bort av Jackson, där en armé hober leds av Frodo, Sam, Merry och Pippin när de ska försvara sitt land mot en svärm ondsinta rövare. Detta är även en möjlighet till upprättelse för den av filmskaparna bortglömda karaktären Tom Bombadill – den underlige figuren som bor i skogen i östra Fylke. Ena stunden besegrar han uråldriga, onda krafter utan att blinka, och andra stunden skuttar han omkring och sjunger obegripliga sånger. Det finns många grupper och karaktärer med historier kvar att berätta. Hoberna, Tom Bombadill, skogsfolket Druédain som hjälpte människorna i slutstriden mot Mordor, eller trollkarlen Radagast. Alla dessa har varit viktiga genom böckerna men inte fått berätta sina historier i film.

Midgård lever vidare

Sedan Sagan om Ringen kom ut för första gången 1954 har den sålts i över 150 miljoner exemplar och filmatiseringen är en av de mest framgångsrika filmserierna någonsin. Att ingen gjort en TV-serie än är en aning förvånande, men det kanske varit en “Ring-paus” som krävts för att återuppväcka vårat intresse för Tolkiens fantastiska sagovärld. Dessa nyheter om att en TV-serie kan vara på väg kommer dock lämpligt så här på hösten när det är oktoberfest och man kanske vill gå som på festen klädd som en hobit. Förmodligen kommer en TV-serie att resultera i ännu en global Ring-hysteri, kanske ännu en generation med föräldrar som döper sina barn till Arwen och Legolas. Om det blir en TV-serie, vilka skådespelare skulle passa att spela Frodo, Gandalf och Aragorn? Har filmerna gjort sina skådespelare så ikoniska att det kommer att bli omöjligt att se andra i samma roller? Den saken får framtiden utvisa. Detta kan dock vara den mest spännande nyheten för alla Tolkien-fans sedan The Hobbit-filmerna!