Bygg en Tolkienvärld

Antingen du samlar på figurer från Sagan om Ringen, spelar rollspel eller har barn som älskar att leka i en fantasy-värld, kan du bygga din egen värld, din Arda. Allt du behöver är fantasi, såg, spik, hammare, färg och penslar. Du hittar allt material du behöver hos Buildor och får det bekvämt levererat hem till dig utan frakt. Nu är det bara att sätta igång och skapa. Du kan hämta inspiration från filmerna, om du behöver lite visuell inspiration, eller så skapar du utifrån böckerna och din egen fantasi.

I en liten lekvärld behöver du inte bygga riktiga små hus med dörrar som kan öppnas och rum små figurer kan gå in i. Tänk istället på Briotågbanor och de enkla hus och världar man bygger där. Byggnaderna kan du forma med såg, kniv, fil och sandpapper så att de får sina karaktäristiska former, sedan kan du måla dem. Om du ska ha världen utomhus, helt eller delvis, är det bra att använda färger som tål vatten, kyla och sol (det vill säga samma typ av färg du använder till utemöbler och annat som står utomhus hela sommaren). Ska du stället ha världen inomhus går det bra med vanliga hobbyfärger, till exempel akryl, hobbylack eller allmogefärg. Sådana färger hittar du i hobbybutiker och ibland i leksaksbutiker.

Att bygga upp Hobernas värld är något som känns som ett inspirerande och mysigt projekt. Om man gör det utomhus kan man använda sig av sten och jord för att bygga upp ett miniatyrlandskap med böljande kullar och de karaktäristiska halvt underjordiska husen. Sår man gräs på kullarna och klipper det kort med sax, ser det naturtroget ut. Gräv gärna små kanaler där man kan hälla vatten vid lek och bygg små broar. Pinnar man hittar i naturen eller helt enkelt glasspinnar man betsar så att de blir mörkare, kan utgöra material till broar. Väv samman pinnarna med ståltråd och gör en hängbro. Prova gärna att också bygga små stenbroar. Hittar du platta små stenar blir de fina gångar och vägar. Småblommiga växter kan du plantera i trädgårdarna. I hobbyaffärer finns ofta material till dockhus och småvärldar. Där kan du köpa till exempel små trädgårdsredskap att ställa utanför ett hus.

Vill du vara mer avancerad kan du bygga upp torn, slott och mer storslagna byggnader med hjälp av små stenar. Det finns faktiskt små byggstenar, liknande tegelstenar i formen, fast i miniatyr. Med dem kan du bygga både murar, hus och borgar. Du kan också bygga av småstenar du samlar ute, men det är svårare eftersom de ofta är ojämna i formen. Om du har en klippig eller stenig del i trädgården har du verkligen din chans att bygga en mer dramatisk värld från Sagan om Ringen.