Tolkiens Midgård

J.R.R. Tolkien är en av de allra mest populära författarna inom genren Fantasy. Han är välkänd för sin påhittade värld Midgård, med alla dess olika folkslag och väldigt väldetaljerade geografi. Han lyckades även skildra hur de olika folkslagen levde, deras kultur och samhällsstruktur och alla andra små detaljer som utmärker grupper från olika delar av världen.

Sagan om Ringen

Hans mest kända verk är utan tvekan “Sagan om ringen” trilogin som blev en stor succé. De allra flesta fick dock inte upp ögonen för böckerna innan den första filmen hade premiär på bio. Filmen blev enormt populär och tillsammans med sina två efterföljare, “Sagan om de två tornen” och “Sagan om konungens återkomst”, blev trilogin nominerad till hela 30 Oscars och vann 17 av dessa, vilket är ett rekord för en trilogi. Det är dock förvånande att trots filmernas enorma framgång har ingen av skådespelarna vunnit någon Oscar för sin insats.

Andra verk

Efter “Sagan om ringen” trilogin är troligtvis det mest kända verket av Tolkien berättelsen om vad som hände före det att trilogin utspelar sig, nämligen “Hobbit”. En bidragande orsak till att just “Hobbit” har blivit så populär är på grund den succé som trilogin hade. Faktum är att alla Tolkiens verk har fått nytt liv efter att den första filmen hade sin premiär på bioduken.

“Silmarillion” är en något mindre känd bok, men även den bygger på den fantastiska värld som Tolkien skapade. Boken utspelar sig långt före händelserna i “Hobbit” och “Sagan om Ringen” och sträcker sig över hela sex tidsåldrar. Boken sammanställdes av Tolkiens son och gavs ut år 1977, 4 år efter hans död.

Utseende hos folkslagen

Alla de olika folkslagen har sitt alldeles egna karaktäristiska utseende och Tolkien ger noggranna beskrivningar av alla dessa. Det skulle inte gå att ta miste på två olika folkslag ens om man försökte. I filmerna hade de därför mycket material att arbeta med och de kunde skapa väldigt trovärdiga kostymer.

Att skapa ett utseende utifrån en mall som man har är ingen lätt uppgift, men faktum är att det går att förändra sitt utseende även i verkligheten. Om man bortser ifrån allt smink och liknande kanske man tror att fysiska egenskaper är svåra att förändra utan plastikkirurgi, men prp är en behandling som är helt naturlig och utan biverkningar. Med hjälp av denna behandling kan man nämligen motverka håravfall och tunnhårighet, någonting många lider av idag.

Historisk

Att J.R.R. Tolkiens verk har präglat vår tid är det ingen som helst tvekan om, och det finns ingen anledning att tro att den popularitet som hans verk idag besitter skulle försvinna. Berättelserna är gripande och det är väldigt lätt att dras in i den enorma värld som hans Midgård är.