Rohirrim och Rohan

I Tolkiens triologi om “Sagan om ringen” finns det flera spännande länder. Ett av dessa är Rohans rike där rohirrims bor. Det som är fascinerande med Tolkien och hans verk är att han ger en otrolig bakgrund till alla riken och de olika folkslagen. Rohan är ett kungadöme som ligger mellan de “Dimmiga bergen” och de “Vita bergen”. Det är ett slättlandskap som till största delen består av gräs. Detta ger alla förutsättningar för rohirrims att föda upp sina hästar. Ordet Rohan har fått sitt namn från alvernas språk där roch betyder häst. Landet kallas också för Rochand, Riddermark eller bara mark.

Rohirrim – det stolta hästfolket

Rohirrim är ett nordfolk i Midgård. De härstammar från folkstammen Éothéod. Efter att ett historiskt krig utkämpats fick Eorl Calenardhons slättland som tack för sin insats. Sedan dess har rohirrim bott på de väldiga slätterna som de bytte namn på till Rohan. Det är ett stolt folk som är de bästa ryttarna i hela Midgård och deras armé består av ett fantastiskt kavalleri. När “Sagan om ringen” utspelar sig är Théoden av Mark kung. Han gestaltades av Bernard Hill på bioduken. Hans son Théodred dör i strid och även Théoden faller i slutstriderna. Istället är det hans systerson Éomer som övertar tronen och han styr i hela 65 år innan den ärvs av hans son. I Filmen är det Karl Urban som gestaltar den skickliga ryttaren Éomer. Den nyzeeländske Karl Urban spelar i nya filmen om Thor om ni vill se mer av hans skådespeleri.

Rohans fantastiska städer

Tolkien är verkligen bra på att beskriva rikena och det känns som det är verkliga länder. Har du bara sett filmerna är det verkligen dags att slå sig ner i en skön läsfåtölj, du kan få tips här, och börja att upptäcka länderna mer på djupet. Rohans huvudstad heter Edoras, vilket betyder domstol. Där ligger kungens gyllne hall med namnet Meduseld. Att kungens hall beskriv som gyllene beror på dess gula halmtak, ett perfekt “slott” för en kung till ett ryttarfolk. Aldburg är Éomers hem innan han blir kung och är en liten bofästning. Rohans starka fästning är Hornborgen. Det är en borg som byggdes under den tiden då landet fortfarande tillhörde Gondor. Den är inbyggd i Helms Klyfta och hemska strider utspelar sig där både i boken och filmen. Rohirrim har även en annan tillflyktsort som heter Dunharg som ligger i vita bergen. Denna plats är inte med i filmen utan det är genom böckerna du upptäcker och kommer älska Rohans vackra land.