Olika platser i Tolkiens värld

Tolkiens böcker utspelar sig i Midgård, ett namn som Tolkien valde ut bara för att han var förtrollad i den fornnordiska mytologin. Även den världen heter [Midgård: https://sv.wikipedia.org/wiki/Midg%C3%A5rd_(Tolkien) ] och där bodde gudarna Tor, Oden, Freja, Frej, andra gudar och gudinnor och märkliga varelser. Det var mycket möjligt att Tolkien hämtade sina figurer därifrån. Tolkiens story utspelade sig på två olika kontinenter i Arda, där Midgård var den östra av dem, och Beleriand den västra delen. Tolkien ritade detaljerade kartor över Midgård, gällande tid, avstånd, månens olika faser och även vindriktningar. Hans noggrannhet av beskrivande kartor och karaktärer, gör så läsarna känner dem verklighetstrogna.

Adorn var floden Isens biflod, dessa floder i sin tur utgjorde tillsammans den västra gränsen till landet Rohan. Isengård var den fiktiva fästning som finns i boken ”Härskarringen”. Fästningen hittade du vid Dimmiga bergens södra utlopp, i närheten av floden Isen. Dimmiga bergen i sin tur var en bergskedja som finns i alla böcker. Bergskedjan löpte i nord-sydlig riktning, och utgjorde den gräns som fanns mellan landområdena Rhovanion i öster och Eriador i väster. Erebor (ensamma berget) var berget dvärgarna länge förfogade över, och det låg nordöst om landområdet Rhovanion.

Amon Rûdh (Skalliga kullen) – En stenkulle som låg i Västra Belirand. Här bodde Dvärgen Mim med sönerna Ibûn och Khîm. Amon Rûdh kom att bli de laglösas borg. När Beleg anlände till platsen blev det dess kärna. Beleg var den som försvarade riket Doriath, under strid med mindre kompanier längs gränserna under strider utmed gränserna. Amon Rûdh gick under och försvann i havet efter att Beleriands fallit. I norra Beleriand fanns ett öde land mellan skogarna Brethil och Neldoreth och landet hetter Dimbar.

Nya Zeeland

Alla dessa vackra platser som utspelade sig i Tolkiens ”Sagan om ringen” trilogin är inspelade i Nya Zeeland, som har en sagolik natur. Även många andra äventyrs- och fantasyfilmer är ofta inspelade här. Om du lyssnar på Sagan om ringen ljudböckerna kan du troligtvis se de underbara platserna framför dig. Omkring tre miljoner Tolkienfanatiker besöker Nya Zeeland varje år, enbart för att se var filmerna var inspelade. Eftersom intresset är så stort har det blivit populärt att researrangörer specialiserat sig just på guidade resor till de platser som filmerna är inspelade på. Du kan välja på allt mellan tvådagarsturer, upp till femdagars. Väljer du att stanna i fem dagar får du se den centrala Nordön, som går runt ”Tongariro National Park”.

Du kan även åka flygturer över den vackra naturen där filmerna spelades in. Då får du uppleva Midgård från ovan, och se staden exakt som Tolkien hade tänkt sig. En underbar helikoptertur på fyrtio minuter, över de bergskedjor som finns med i filmerna kan erbjudas.