JRR Tolkiens The Hobbit

Tolkiens bok,The Hobbit (på svenska heter den Bilbo – En hobbits äventyr) utspelar sig i samma värld och har delvis samma karaktärer som trilogin om härskarringen – ett av världens mest lästa äventyr genom alla tider. Boken har filmatiserats och det projektet resulterade i hela tre högbudgetfilmer i Peter Jacksons regi. Det är helt enkelt fråga om ett av fantasygenrens viktigaste verk. Särskilt du som gillar Sagan om ringen och de två uppföljarna bör, genom The Hobbit, skaffa dig koll på vad som hände innan Frodo och de andra begav sig ut på sitt halsbrytande äventyr.

Hober är kult!

En del av framgången bakom Tolkiens litterära verk är hoberna. Dessa oskyldiga men levnadsglada fantasyvarelser med håriga fötter som då och då beger sig ut på äventyr som förändrar världen. Bilbo, bokens huvudperson, är en matglad och ganska vanlig person som ändå finner sig väl tillrätta i rollen som äventyrare, när äventyret plötsligt trillar över honom tack vare en hoper dvärgar och en trollkarl. Många gillar boken för att den tecknar en detaljerad och tilltalande bild av hur hoberna lever. Här är en artikel om några som planerar och bygger ett Hobbit-hus. Alltså en slags jordkällare fast med mycket snickarglädje och fina detaljer.

Viktiga händelser i boken

Bilbo kommer genom en rad förvecklingar över den ring som spelar en central roll i böckerna och filmerna om härskarringen. Det visar sig att han har en stark motståndskraft mot dess ondskefulla inflytande även om den tycks leda till att han åldras långsammare än han borde. I boken The Hobbit spelar inte ringen en avgörande roll, den hör faktiskt mer till en sidointrig, istället handlar det mycket om Bilbos och dvärgarnas resa mot en dvärgkoloni som tagits över av draken Smaug. Ett bra sätt att uppleva denna saga (som är skriven med en ganska ung publik i åtanke) är ljudböcker.