Var hämtade Tolkien sin inspiration?

J.R.R Tolkien var en fantasins man med massor av kreativitet och idéer som tog form och blev rena mästerverken. Det råder många diskussioner om Tolkiens inspirationskällor och hur alla dessa idéer och inte minst karaktärer tog form och blev världsberömda i och med filmer och böcker. Så, var hämtade denne fantastiske skapare och författare sitt sagolika innehåll till böckerna?

Första och andra världskrigets fasor

Tolkien älskade att använda sig av historien för att omvandla den till sagor med onda och goda karaktärer. Många menar att Sauron och Sauruman i Sagan om Ringen-filmerna är tagna med tanke på Hitler och hans ondskefulla planer och ageranden under andra världskriget. Även första världskriget spelade en viktig roll för författaren. Men saken är egentligen den att Tolkien använde sig av ett hopkok av inspirationskällor för att plita ner sina historier.

Englands landskap versus fornnordiska karaktärer

Vad har Englands landskap med gröna hedar och betande får att göra med fornnordiska gudar och berättelser? I mångt och mycket möts dem i Hobbit och Sagan om Ringen där Tolkien även slängt in lite från historiska händelser och onda och goda personligheter i världen. Tolkien växte upp i England. Den lilla byn Sarehole som ligger i den västra delen av landet, var Tolkiens barndomsby och blev uppkomsten till Fylke där Frodo, Gandalf och Samwise Gamgee höll till under sina glada levnadsår. Faktum är att Tolkiens egen moster hade ett idylliskt hus med bondgård som alla kallade Bag End, vilket Tolkien själv ändrade om till Baggershus där Bilbo hade sina domäner.

Från den fornnordiska mytologin har Tolkien också hämtat en hel del information och baserat många av älvorna och de andra karaktärerna efter den. Drakar som Smaug inspirerades av Beowulf och Den poetiska Eddan var också läst många gånger av Tolkien för att sedan användas i hans egna böcker – med omvandlade karaktärer. Till och med kärleken för hans egen fru gav honom skaparkraft.

De bilder som används och omslag på Tolkiens böcker är fantastiska och lika sagolika som det skrivna innehållet. Det är nog många tryckerier som drömt om att vara de som stått för tryckandet av både bok och omslag. Om du själv vill producera ett vackert omslag till en bok eller ett fint innehåll i en folder kan du söka online på tryckeri stockholm och bestämma dig för vilket som passar bäst ditt mästerverk.

Historien på första plats

Historien och historieböcker var dock det som Tolkien främst tankade sin idébensin från. Kejsare, krig och mörka platser med död, erövringar och slag var föremålen för de påhittade platserna i Tolkiens böcker. Även berättelser och personer från Jesu tid florerar i verken, såsom Johannes Döparen till exempel. Tolkien skapade till och med egna språk – något som extremt många läsare har fascinerats av.

Egna erfarenheter

Även Tolkiens eget liv var en bra inspirationskälla att hämta kraft och idéer från. Hans resor till Frankrike och Cornwall och hans studietid vid Oxford bäddade för många nya tankar om platser och personer i hans böcker. Man kan helt klart säga att Tolkien var en man vars hjärna ständigt gick på högvarv.