John Ronald Ruel Tolkiens uppväxt  

En man med stor språkförmåga som skapade sagor, språk och världar och som lade grunden för dagens fantasygenre. Så känner många J.R.R. Tolkien.

John Ronald Ruel Tolkien (tilltalsnamn Ronald) föddes i Bloemfontein, Sydafrika, den 3 januari 1892 som son till Arthur och Mabel vilka båda var från England. Föräldrarna hade valt att flytta då fadern arbetade inom bankväsendet och chansen till karriär var större i Sydafrika. Ronald hade även en lillebror, Hilary Arthur, som föddes år 1895.

 

Strax efter att lillebrodern hade fötts tog modern med sig barnen tillbaka till England. Ronald klarade inte av klimatet i Sydafrika varför de tänkt bo i England i några år och sedan återvända till fadern som stannade kvar. Det kom aldrig att ske då Arthur Tolkien dog samma år och istället växte de två bröderna upp i Birmingham.

 

Mabel Tolkien drabbades av diabetes då
Ronald var 15 år och sönerna fick Fader Francis vid den katolska kyrkan som förmyndare. Då han inte hade rum 1200px-2_darnley_road_the_former_home_of_j-r-r-_tolkien_in_west_park_leedsför bröderna i sitt hem och de inte trivdes hos sin moster hyrde de istället rum. I samma hus hyrde den föräldralösa 19-åriga flickan Edith Bratt och rum och Ronald och Edith hade snart förälskat sig i varandra. Fader Francis var inte glad i varken kärleksaffären eller Ronalds bristande engagemang i sina studier varför han krävde att affären avslutades och att Ronald sökte stipendium vid Oxford. Ronalds stipendiumansökan misslyckades dock och han återvände hem. Kontakten med Edith uppehölls i smyg trots att hon valde att resa till Cheltenham.

 

Ronald gav inte upp drömmen om Oxford utan sökte in en andra gång och lyckades. Studietiden var inte enkel, pengar saknades, men han kämpade på med studierna, spelade rugby, gick med i olika klubbar och lärde sig att röka pipa. Huvudämnet var jämförande språkforskning och han läste bland annat Kalevala. Med det finska hjälteeposet blev Ronald förälskad i finska språket och den nordiska mytologin och skapade ett nytt, fiktivt språk med finskan som grund. Det nya språket använde han senare i sina böcker och det kallades quenya/högalviska.

 

Då Ronald blev myndig tog han kontakt med Edith, förklarade henne sin kärlek och friade. Efter stor övertalning bröt hon sin dåvarande förlovning, konverterade till katolicismen och tackade ja. Ronald och Edith fick fyra barn; tre söner och en dotter, tillsammans. Läs gärna mer om J.R.R. Tolkiens liv på The Tolkien Society.