Sagan om ringen  

The Lord of the Rings, eller Härskarringen som den heter på svenska, är ett mästerverk signerat J.R.R. Tolkien som tog 18 år att färdigställa. Av tekniska skäl delas sagan ofta i tre; The Fellowship of the Ring (Ringens brödraskap), The Two Towers (De två tornen) och The Return of the King (Konungens återkomst).

 

Den äldre svenska tolkningen av The Lord of the Rings stämmer enligt en del inte helt med originalverket, bland annat saknas bokens appendix. Den senare översättningen har med detta men fortsatt rekommenderar kännare av Tolkiens böcker att läsa dem på originalspråket.

J.R.R. Tolkien skapade med nämnalan_lee_2005da trilogi en ny värld, en värld som idag utgör en av grundstenarna i fantasygenren. Böckerna ger läsaren en helt ny värld att utforska och med stor detaljrikedom och en blandning av folkslag, språk och kulturer har läsaren svårt att lägga böckerna ifrån sig. Tolkien ville med sina böcker ge England en egen mytologi vilket gav ett resultat som vunnit hjärtan världen över. Många läser böckerna om och om igen och när New York Times litteraturbilaga år 2000 anordnade en omröstning bland sina läsare där de senaste tusen årens bästa böcker skulle koras vann trilogin om Härskarringen. Litteraturkritikerna höll inte med men bland läsarna rådde det inget tvivel.

 

Innan The Lord of the Rings utkom publicerade J.R.R. Tolkien “The Hobbit: or There and Back Again”. Den första svenska översättningen av titeln var Hompen men det ändrades senare till Bilbo: en hobbits äventyr. Boken utkom år 1927 och gjorde författaren världsberömd. The Lord of the Rings var en uppföljare till The Hobbit och gavs ut först 1964-56. I Sverige blev The Lord of the Rings inte någon större försäljningssuccé även om den fick ett positivt mottagande. Den första pocketupplagan kom först 1967 och samtidigt satte hippievågen i USA fart på fantasygenren varför boken blev populär.

 

Andra böcker utgivna av J.R.R. Tolkien är:

 

  • Húrins barn
  • Sagan om smeden och stjärnan
  • Sagor från en farofylld värld
  • De förlorade sagornas bok. 2 (postumt utgiven av Christopher Tolkien)
  • De förlorade sagornas bok. 1
  • Sagor från Midgård
  • Silmarillion

 

Läs mer på Norstedts förlags hemsida.