Vuxenlivet  

Efter att ha blivit Master of Arts och tagit examen i engelska språket och litteraturen ryckte Ronald in i armén och stred i kriget mellan England och Tyskland. Hemma igen påbörjade han en mytologi för England och vissa menar att kriget påverkat dikten – något Tolkien själv förnekar. Läs gärna mer på SVD lancashire_fusiliers_trench_beaumont_hamel_1916(http://www.svd.se/varldskriget-praglade-fanrik-tolkiens-sagner).

 

År 1924 blev Ronald professor vid universitet i Leeds för att året efter ta anställning som professor i anglosaxiska vid universitet i Oxford varför det var här familjen kom att bo. Att han blev professor i språk är inte konstigt; han visade sig redan som ung vara duktig på språk, något av en naturbegåvning, och lärde sig läsa vid fyra års ålder. Som vuxen var han kunnig i nordiska språk och kunde bland annat läsa svenska. Han skapade egna, fiktiva språk där han hade god nytta av alla de språk han läst under uppväxten; latin, grekiska, franska, tyska och anglosaxiska.

 

Då Ronald arbetade vid Oxford lärde han känna C.S. Lewis. Ett av de gemensamma intressena var nordisk mytologi. De två tyckte om att skriva och de läste varandras manuskript och kom med kritik. De var båda två troende och bildade klubben The Inklings där medlemmarna var troende litteraturintresserade män. Endast män var välkomna i klubben, inga kvinnor. En av medlemmarna blev Charles Williams, en herre som skulle ge avtryck i fantasylitteraturen genom sina romaner där den kristna andliga världen har en betydande roll.

 

I mitten av 1950-talet hade en Tolkienkult börjat att växa fram, främst i USA. Tolkiensällskap bildades runt om i världen men inte till glädje för Ronald. Många ville intervjua den store författaren men han var inte intresserad, han ogillade att intervjuas och ställde upp av artighet. Efter att ha tagit emot William Ready för en intervju skrev denne en bok som Ronald ansåg så kränkande att han efter det blev än mer avogt inställd till besök. Efter pensionen träffade han vännerna i The Inklings än mer sällan men fortsatte att träffa C.S. Lewis även om han inte var positiv till dennes äktenskap.

C.S. Lewis dog år 1963 och det tog Ronald hårt. Edith blev samtidigt stelare i kroppen varför paret flyttade från Oxford till Bournemouth där Edith avled i november 1971. Ronald flyttade då tillbaka till Oxford men var hos vänner i Bournemouth då han avled den 2 september 1973.