Tolkien och Inklings

Inklings var en slags informell litterär diskussionsgrupp som var aktiv mellan tidigt 1930-tal och den senare delen av 1949. Dess medlemmar bestod framförallt av akademiker och professorer från Oxford universitet, däribland J.R.R. Tolkien. Det alla medlemmar hade gemensamt var att de var litteraturentusiaster, och att de värdesatte berättandet i litteratur, liksom fantasy som genre (även om det knappast var en genre då).

Gruppen träffades en gång i veckan, på tisdagmorgnar, under terminerna på universitetet. Mötena hölls på puben The Eagle and Child, även om mötena som sådana inte var särskilt formella. Som en av medlemmarna beskriver det fanns det inga regler, inga dagordningar, inga val till poster. Medlemmarna (och några enstaka gäster) träffades helt enkelt för att diskutera litteratur, och kanske framförallt för att diskutera varandras verk. Tolkiens Sagan om Ringen var faktiskt en av de första romanerna som lästes på Inklings-mötena. Tolkien skrev även en roman baserad på Inklings, som dock aldrig blev färdig. Den publicerades postumt i samlingen The History of the Lord of the Rings av Christopher Tolkien. Det var dock inte bara seriös litteratur som diskuterades på mötena; medlemmarna roade sig också med att till exempel läsa Amanda McKittrick Ros’ prosa högt för varandra, och se vem som kunde klara sig längst utan att skratta.

Förutom Tolkien var en av de mer välkända medlemmarna av Inklings C.S. Lewis, som också var en nära vän till Tolkien. Lewis är författaren bakom den populära barnfantasyserien om det magiska landet Narnia, och det sägs att Lewis baserade en av sina karaktärer på Tolkien, precis som Tolkien baserade en av karaktärerna i Sagan om Ringen på Lewis. Andra medlemmar som kan nämnas är Lewis bror, Warren Lewis, och Tolkiens son, Christopher Tolkien.

Något annat som Tolkien och Lewis har gemensamt, förutom att de båda var Inklings, är ju att båda deras verk har filmatiserats. Om du efter att ha läst detta har inspirerats att se om alla filmer i de två trilogierna baserade på Tolkiens böcker – Sagan om Ringen-trilogin och de tre Hobbit-filmerna – eller filmerna om Narnia, kan en bra investering vara att skaffa ett abonnemang hos C More och Canal Digital. Då får du nämligen tillgång till en mängd kanaler, bland annat flera filmkanaler. Dessutom kan du se mycket av innehållet på kanalerna när du vill. Kanske hittar du också några nya filmfavoriter bland utbudet!