Vad många uppskattar mer än något annat med Sagan om ringen-trilogin och boken Bilbo är Hoberna och deras gemytliga sedvanor. Hober är ett småvuxet och levnadsglatt men lite naivt folkslag med håriga fötter och stora hjärtan. De byggde sina hus under jorden inuti små kullar med fönster, dörrar och andra trädetaljer som utstrålade sann snickarglädje. Det finns faktiskt de som låtit sig inspireras till att bygga hus i denna charmiga och säregna stil i verkliga livet. Det gäller även i Sverige. Det är det som är ämnet för denna bloggpost.
Ett hus med många fördelar
Bygger man bara tillräckligt litet är det inte så svårt att få bygglov för hus med udda utseende. Reglerna är ganska generösa idag när det gäller så kallade friggebodar och Attefallshus som ses som komplementbyggnader på tomten. Fredrik Sandell, en rollspelare och tolkienfantast, bygger eget hobbithus på 21 kvadratmeter som rymmer både kök, badrum och ett vardagsrum med sovalkov. Det faktum att huset ligger under jord och de fina snickerierna bidrar till den rätta hobbitkänslan. Den här typen av byggnad har inte bara hög charmfaktor utan är även förhållandevis billig att värma och hålla varm tack vare att väggarna isoleras av jord. Taket är täckt av mossa och gräs och den specialgjorda skorstenen ger ett gammaldags intryck.
Gammal stil och moderna material
Man behöver inte bygga hus av gammaldags material bara för att man är inspirerad av fantasy eller äldre tiders arkitektur. Ofta är det rationellt att använda lecablock och cement som grund istället för sten eller lera. Det syns ändå inte på det färdiga resultatet. Att hitta utemöbler i samma stil, samt inredning till själva huset är fullt möjligt men det kan kräva att man lägger en del tid på att leta efter eller tillverka de föremål man behöver. Många nya inredningsdetaljer som till exempel gjutjärnsspisar görs för att passa i äldre fastigheter och kan mycket väl passa in bra även i ett “hobbithus”. I det fallet ska man inte glömma att huset helst ska ha en liten ost- och vinkällare. Hoberna var mycket glada i delikatesser.