Silmarillion

Till skillnad från Tolkiens böcker i Sagan om ringen-trilogin och Bilbo, utgavs Silmarillion postumt. Den gavs ut år 1977 efter att ha sammanställts av Tolkiens son, Christopher Tolkien. Silmarillion är ett bevis på hur mycket arbete Tolkien gjorde ”bakom kulisserna”, och hur bred och utvecklad hans fantasivärld Midgård verkligen var. Silmarillion består nämligen av en samling berättelser från Midgårds egen mytologiska värld, berättelser om händelser som utspelade sig långt, långt före de händelser som läsare känner igen från Bilbo och Sagan om ringen. En stor del av handlingen i dessa berättelser kretsar kring krig om tre ädelstenar som kallas silmariller – därav bokens namn. Ädelstenarna innehåller ljuset av Laurelin och Telperion, Valinors två träd.

Boken består av fem olika kapitel eller avsnitt: Ainulindalë, Valaquenta, Quenta Silmarillion, Akallabeth och Om maktens ringar och tredje åldern. I det sista kapitlet beskrivs bakgrunden till de händelser som utspelar sig i Bilbo och Sagan om ringen.

Om du tycker om att läsa Tolkiens verk och andra böcker i sängen, är det viktigt att du har en madrass som ger dig det stöd du behöver när du tillbringar många timmar i samma ställning. Det kan till exempel vara en bra idé att titta på Tempurs produkter. Även om en hel madrass från Tempur inte passar dig, kan kanske en Tempur-bäddmadrass i kombination med en vanlig madrass vara lösningen. Genom att prova dig fram till rätt kombination för dig kommer du att ha en säng där du kan sträckläsa Silmarillion från pärm till pärm.